© 2022 | ICL כל הזכויות שמורות
מרבית מתהליכי הייצור התעשייתיים כוללים הפקתם של תוצרי לוואי ופסולת. חלק מזרמי פסולת אלה ניתנים לשילוב מחדש בתהליכי הייצור, ואילו אחרים ניתן להפנות לשימוש בתעשיות אחרות במסגרת סימביוזה תעשייתית. חלק מזרמי הפסולת מועברים למטמנות. חלק מזרמי הפסולת של אתרי ICL כוללים חומרים מסוכנים המחייבים טיפול מיוחד. החברה מנטרת ומנהלת את כל זרמי הפסולת שלה, ונוקטת בצעדים שונים לצמצם את כמויות הפסולת, וכן לזהות ולמקסם הזדמנויות לשימוש חוזר ולמִחזוּר של זרמי פסולת רלוונטיים.
לפרטים אודות מיזמים להפחתת פסולת במתקני ICL ברחבי העולם, הקליקו על המפה משמאל.
הערה: בטבלאות להלן, ובניגוד למדדים סביבתיים אחרים בדוח זה, שנת 2008 אינה משמשת כשנת הבסיס בהקשר זה. זאת לאור חוק הגנת הסביבה (פליטות והעברות לסביבה – חובות דיווח ומרשם), התשע"ב-2012 (חוק ה-PRTR), שנכנס לתוקפו בשנת 2012. במסגרת החוק הורחבו בצורה ניכרת זרמי התוצרים המוגדרים כפסולת באתרי החברה בישראל. לאור זאת, נתוני הפסולת שנמדדו בשנים 2008-2011 אינם ברי-השוואה לאלו שנמדדו משנת 2012 ואילך.
לא ניתן להבחין במגמות ברורות באשר לכמויות הפסולת המופקות במפעלי החברה. הכמויות עשויות להשתנות באופן ניכר משנה לשנה. בין הסיבות העיקריות לכך ניתן למנות כמויות גדולות של פסולת המופקות בדרך כלל עקב מיזמי בנייה/שיפוצים חד-פעמיים, כמו גם סוגי פסולת מסוימים הנאגרים בבריכות או שטחי אגירה במשך מספר שנים בטרם העברתם לטיפול על-ידי גורמים מקצועיים חיצוניים. כמויות הפסולת הלא-מסוכנת ירדו ב-16% בשנת 2018 עקב סיבות מסוג זה, אך בשנת 2019 נותרו כמעט ללא שינוי (עלייה של 0.8%).
יצוין כי במדידת כמויות הפסולת הלא-מסוכנת לא נכללו כמויות ניכרות של זרמי פסולת אשר נמכרו למִחזוּר/שימוש חוזר במסגרת מאמצי הכלכלה המעגלית של ICL. עם זאת, בנתונים כן נכללו זרמי פסולת אשר ICL משלמת לחברה חיצונית עבור הטיפול בהם ומִחזוּרם.
כמויות הפסולת המסוכנת מתאפיינות גם הן בתנודתיות גבוהה משנה לשנה, מכיוון שסוגי פסולת מסוימים נאגרים במשך מספר שנים טרם העברתם לטיפול על-ידי חברות מקצועיות חיצוניות. זהו ההסבר למגמה בשנת 2019, שבה הסך הכולל של כמויות הפסולת המסוכנות עלה ב-10% בהשוואה לשנת 2018. כמויות גדולות של פסולת מסוכנת, אשר נאגרו במשך מספר שנים, הועברו על-ידי אתרי ICL נאות חובב ו-ICL רותם לטיפול חיצוני.
מעל 99% מכל הפסולת המסוכנת בכל אתרי ICL מטופלים במדינות המקור.
מרבית זרמי הפסולת של ICL מטופלים ישירות על-ידי ICL או מועברים לטיפול אצל ספק חיצוני מוסמך – תוך ביצוע וידוא ישיר של שיטת הפינוי הננקטת על-ידי ספק כאמור.
ICL רותם הקימה יחידה עסקית המוקדשת לבחינת תוצרי-הלוואי שלה באור חדש, ואיתור ערך במה שנחשב בעבר לתוצרי-לוואי או זרמי פסולת במסגרת תהליך הייצור. תוצרי-לוואי אלה מכילים מינרלים בעלי ערך והיתכנות כלכלית כגון פלואור, סיליקה (צורן דו-חמצני), גופרית, קלציום קרבונט (סידן פחמתי), וקלציום סולפט (גופרת סידן). יחידת תוצרי-הלוואי פועלת לאיתור שותפויות והזדמנויות עסקיות פוטנציאליות אשר יסייעו ל-ICL לסגור מעגלים ולעשות שימוש חוזר בתוצרי-הלוואי כחומרי גלם.
קרא עודכחברה תעשייתית, השפעותיה הסביבתיות העיקריות של ICL נובעות בדרך כלל מתהליכי הייצור שלה. עם זאת, החברה רואה ערך גם בהגברת המוּדעוּת היומיומית לקיימוּת בקרב כל עובדיה. במסגרת מאמץ זה, בראשית 2019 הפסיקה החברה את השימוש בכלי פלסטיק חד-פעמיים (כוסות, צלחות, סכו"ם וכו') בכל המטבחים, חדרי האוכל ופינות הקפה בכל אתרי הייצור והמשרדים של ICL בישראל. החברה החליפה כלי מטבח אלה בכלים רב-פעמיים, הגבירה את תדירות שירותי הניקיון וסיפקה לכל עובדיה מימייה אישית לשימוש חוזר. בהקשר זה, ICL מקווה לתרום למאמצים הגלובליים לצמצום פסולת הפלסטיק, ולהפחית את השפעתה השלילית של פסולת זו על החיים ביבשה ובים.