PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-0-hoverPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONPRODUCTDEVELOPMENTRAWMATERIALS PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-3PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCTION &OPERATION stage-4PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTPRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFEPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT stage-5PRODUCT USE & END OF PRODUCT LIFELOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENTLOGISTICS &DISTRIBUTIONPRODUCTION &OPERATIONRAWMATERIALSPRODUCTDEVELOPMENT
קציר המלח

קציר המלח

בחלקו הדרומי של ים המלח, כ-20 מיליון טונות מלח שוקעים מדי שנה, ויוצרים שכבה בעובי של כ-20 סנטימטרים בקרקעית בריכה 5, המשמשת את כיל ים המלח לייצור המלחים. תהליך הייצור מצריך שמירה על נפח קבוע של תמיסות (תמלחות) בבריכה 5. לפיכך, מפלס הבריכה עולה מדי שנה בהתאם לקצב עלייתה של קרקעית הבריכה. עם זאת, עלייתה מפלס המים בבריכה מעבר לסף מסוים עלולה לגרום לנזק מבני ליסודות המלונות שהוקמו בסמוך לקו המים ולתשתיות אחרות המצויות בגדה המערבית של בריכה 5. הפתרון שעליו הוסכם – ביצוע קציר המלח.  \

המינרלים המופקים מים המלח מופקים באמצעות תהליך אידוי סולארי, במסגרתו מלח הבישול שוקע לקרקעית בריכות המלח שהן הבריכות הראשונות בסדרת בריכות האידוי של כיל ים המלח. בריכת המלח המכונה בריכה 5 היא הראשונה והגדולה בסדרת הבריכות, ושטח הפנים שלה הוא כ-80 קמ"ר. תהליך האידוי מביא לריכוז התמלחת ושקיעת המלח לקרקעית הבריכה. התמלחות הנותרות עשירות באשלג, מגנזיום וברומיד. כ-20 מיליון טון מלח בישול שוקעים כל שנה בבריכה 5 ויוצרים שכבה של כ-20 סנטימטרים בקרקעית הבריכה מדי שנה. השכבות נערמות זו על-גבי זו. שקיעת המלח גורמת להקטנת נפח התמיסות בבריכה. תהליך הייצור מחייב לשמר כמות קבועה של תמיסות בבריכה ולכן מפלס התמיסות בבריכה מועלה מדי שנה בהתאם לקצב עליית קרקעית הבריכה.

מטרת פרויקט קציר המלח היא לספק פתרון של קבע לבעיית העלאת מפלס המים בבריכה ולייצב את המפלס על גובה קבוע באמצעות קציר המלח מקרקעית הבריכה והעברתו לאגן הצפוני של ים המלח.

עם זאת, עליית מפלס המים בבריכה מעבר לסף מסוים עלולה לגרום לנזק מבני ליסודות בתי המלון שהוקמו בסמוך לקו המים ולתשתיות אחרות המצויות בגדה המערבית של בריכה 5. לכן הוחל בביצוע פרויקט ההקמה של הגנות החוף על בתי המלון והתשתיות לחופה של הבריכה – פרויקט המנוהל מזה מספר שנים ע"י החברה להגנות ים המלח (חל"י). במסגרת הפרויקט, הוגבהו הסוללות והתשתיות לאורך החוף המערבי של הבריכה מול בתי המלון. הפרויקט נמצא כעת בשלביו האחרונים. הגנות החוף נועדו לספק הגנה לבתי המלון עד להשלמת יישומו של פתרון הקבע (הקציר), שהוא פיתרון בר-קיימא שיספק הגנה באופן קבוע.

החברה תישא ב-80% מעלות פרויקט קציר המלח והממשלה תישא ב-20% מעלות הפרויקט. 

בחודש אפריל 2017, לאחר קבלת כל ההיתרים לביצוע קציר המלח, אישר דירקטוריון כיל תקציב בסך  כ-280 מיליון דולר לצורך התקדמות בביצוע הקציר. תקציב זה ייפרס על פני 12 שנים ומהווה את חלקה של כיל (80%) בעלות הפרויקט. בחודש אוקטובר 2017, חתמה מי"ה על הסכם, לביצוע השלב הראשון של פרויקט קציר המלח, עם חברה קבלנית בשם Holland Shallow Seas Dredging, Ltd אשר כולל, בין היתר, בנייתו של מחפר ימי ייחודי המיועד לביצוע הקציר. הפעלת המחפר צפויה להתחיל לקראת סוף שנת 2019. 

דירקטוריון כיל אישר תקציב בסך של כ-280 מיליון דולר לצורך התקדמות בביצוע קציר המלח בים המלח.

למידע נוסף אודות הגנות החוף ופתרון הקבע, ראו "סעיף 4 – מידע אודות החברה – ד. רכוש, מפעלים וציוד –הפקת משאבים ופעילות כרייה" וכן "זיכיונות וזכויות כרייה" בדוח הכספי השנתי של החברה לשנת 2018.

האתר עושה שימוש בcookies . כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר, וכן למטרת סטטיסטיקה, איפיון ושיווק.