© 2022 | ICL כל הזכויות שמורות
אחד ממיזמי התשתית הגדולים של ICL רותם הוא הקמתן של בריכות אגירה חדשות. בריכות אלה משמשות לאגירת נוזלי פוספו-גבס (phosphogypsum) חומציים. רכיב הפוספו-גבס שוקע לקרקעית הבריכה, והמים הנותרים מוזרמים לשימוש חוזר במסגרת תהליכי הייצור של ICL רותם. הבריכות החדשות נבנות בעזרת הטכנולוגיה העדכנית ביותר ובהתאם לסטנדרטים המחמירים ביותר בעולם. הטכנולוגיה המשמשת לבניית הבריכות נושאת בחובה יתרונות רבים, ומאפשרת בניית בריכות המתאפיינות בחוזק ויציבות יוצאי-דופן, כמו גם ברמת יעילות חסרת תקדים מבחינת שיעור השימוש החוזר במים. הבריכות החדשות יחליפו את הבריכות הוותיקות הממוקמות בקרבת נחל אשלים.
ICL רותם הגיעה להסכם עם אדם טבע ודין (עמותה העוסקת בתחום איכות הסביבה) בנוגע לשיקום הבריכות הישנות, כמו גם בדבר הבנייה, השימוש והפיקוח על בריכה מספר 5 (א' וב') ותכנונה של הבריכה החדשה.
ICL רותם מחויבת לשיפור הטיפול במי השפכים, והקימה צוות משימה ייעודי על מנת לעמוד באתגר זה. שתי מטרותיו העיקריות של הצוות כוללות את שיקום בריכות השפכים ואיתור פתרונות חלופיים להזרמתם של קרוב ל-500,000 מ"ק שפכים חומציים לבריכות אלה מדי שנה, עד סוף 2020.
ICL רותם הקימה את הצוות לטובתפיתוח מיקוד מערכתי בחדשנות וצבירת ידע מקצועי מהשטח בנושא ספציפי זה, כמו גם לשם הסרתם של "צווארי בקבוק" בתהליך. תפוקת השפכים של ICL רותם כמעט והכפילה את עצמה בשנים האחרונות, עם התקנת מערכות בקרת זיהום אוויר/סולקנים, העושות שימוש בכמויות גדולות של מים כחלק מתהליך צמצום הפליטות, בהתאם לדרישת הרשויות.
הצוות מתמקד בהפחתה משמעותית של כמויות השפכים אשר, בהיעדר חלופה אחרת, מוזרמים לבריכות הטיפול. אחת הדוגמאות לפתרון מוצלח שהושג על-ידי הצוות היא נטרול רמות החומציות במי השפכים, אשר מועברים לאחר מכן לשימוש חוזר במתקן העשרת הפוספט.
הצוות פועל לאיתור פתרונות נוספים לצמצום הכמויות בזרמי שפכים פנימיים נוספים. ICL רותם אף פועלת לאתר ולפתח דרכים שונות למִחזוּר חלק מזרמי הפסולת שלה. ICL רותם עובדת בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה על מנת לקבל אישורים לשיטות ופתרונות אלה.
מרבית פעילות המו"פ של ICL רותם בשנים האחרונות התמקדה בפתרון סוגיות סביבתיות. החברה פועלת לאיתור פתרונות טכנולוגיים לאתגרים סביבתיים שעלו במסגרת הכנותיה לעמידה בהוראות חוק אוויר נקי. ICL רותם כבר השלימה מספר פרויקטים משמעותיים הנוגעים לעמידה בחוק אוויר נקי, כולל הקמת ארובה חדשה בגובה 96 מטר, והחלפת קטליזטור בשני מתקני החומצה הגופריתית בשנים 2018-2019. החלפתם של הקטליזטורים אפשרה לאתר להפחית את פליטות הגופרית הדו-חמצנית (SO2) בכ-50%. בנוסף, בוצע כיסוי של ארבע בריכות ייצור, על מנת למזער פליטות תרכובות נדיפות. ICL רותם אף שיפרה את האיסוף והלכידה של פליטות בלתי-מוקדיות של תרכובות אורגניות נדיפות (VOCs) במתקן החומצה הזרחתית הלבנה.
ICL רותם השלימה פרויקטים סביבתיים אשר אפשרו הפחתה של פליטות הגופרית הדו-חמצנית (SO2) בכ-50%
על מנת לעמוד בדרישות הסביבתיות השונות, ICL רותם צפויה להשקיע מעל 400 מיליון, או 80% מסך השקעותיה הצפויות, ולגייס כ-200 עובדים לשם ביצוע מיזמים שונים אלה. החברה מקיימת דיונים מתמשכים עם המשרד להגנת הסביבה באשר לעדכון פוטנציאלי של לוחות הזמנים לביצוע השקעות מתוכננות אלה, עקב אי-הוודאות הקיימת לגבי האישורים לפעילות כרייה בשדה זוהר דרום (שדה בריר).