© 2022 | ICL כל הזכויות שמורות
דשנים בשחרור מבוקר נחשבים לטכנולוגיית הדישון היעילה ביותר מבחינת שימוש בנוטריינטים.
לפני יותר מ-50 שנה, שיטת אוסמוקוט לדשנים בשחרור מבוקר מתוצרת ICL שינתה את פני התעשייה: דשן NPK מגולען בעל ציפוי של שרף אורגני, המבטיח כי יישום יחיד של נוטריינטים יספיק למשך זמן ארוך. השקתו בישרה על תחילתו של עקרון חדש לחלוטין ביישום דשנים.
כיום, דשנים בשחרור מבוקר (CRF) משמשים בכל רחבי העולם בחקלאות, גננות נוי ומדשאות מקצועיות.
דשנים בשחרור מבוקר נחשבים לטכנולוגיית הדישון היעילה ביותר מבחינת שימוש בנוטריינטים. דשנים קונבנציונליים מתמוססים בקרקע מיד לאחר יישומם, ומספקים הזנה לצמח למשך זמן קצר בלבד. כך נדרשים מספר סבבי יישום דשן על מנת להבטיח שהגידולים מקבלים את ההזנה לה הם זקוקים.
כיצד פועלים דשנים בשחרור מבוקר?
הודות לציפוי המיוחד שלהם, גלעיני דשני ה-CRF משחררים את הנוטריינטים המצויים בהם בהדרגה ולאורך זמן ממושך. זמן שחרור הנוטריינטים נמשך, בהתאם לאורך החיים של המוצר, ממספר שבועות ועד חודשים רבים.
יישום יחיד של דשן CRF מספיק להזנת גידולים למשך עונת גידול שלמה
הודות ליעילות הגבוהה של ניצול הנוטריינטים והיישום המדויק והממוקד (בסביבת השורש), שימוש בדשני CRF מצריך תשומות NPK נמוכות בהרבה על מנת להגיע לגידולים באיכות זהה או גבוהה יותר. קרוב ל-30 שנה של מבחני שטח שערכה ICL הוכיחו יתרונות אלו של תפיסת הדישון בשחרור מבוקר. בהתאם לתנאי העיבוד החקלאי, דשני CRF יכולים להפחית במידה ניכרת:
למידע טכני נוסף ותוצאות מבחנים, אנא עיינו בפורטל הידע של ICL דשנים מיוחדים ו/או בעלון זה.
תוצאות מבחן דשנים בשחרור מבוקר Agrocote Max – תפוחי-אדמה
מהם יתרונותיהם של דשנים בשחרור מבוקר?
מגדלים בכל רחבי העולם יכולים לצמצם את היקף הדישון הנדרש במקביל לשיפור באיכות הגידולים ובתפוקת היבולים באופן המפחית השפעות סביבתיות.
דשנים בשחרור מבוקר מיושמים בקרקע בסביבת השורש של הצמח, בדיוק במקום שבו נוטריינטים הם היעילים ביותר. שחרור הנוטריינטים של דשני CRF מותאם במידה רבה לצרכי הצמח, באופן כזה שהנוטריינטים זמינים לצמח בדיוק בזמן שבו הוא זקוק להם. בכך נמנעת הפרזה בהיקפי נוטריינטים ומזעור אובדנם לסביבה באמצעות הסתננות של נוטריינטים למקורות מים ונידופם.
השימוש בדשנים בשחרור מבוקר מועיל גם בתהליכים נוספים, כגון הגברת יעילות ניצול החנקן בצמחים. יעילות מוגברת זו משמעה הפחתה בכמות החנקן המתנדף לאוויר כחמצן דו-חנקני (N2O), אחד מגזי החממה.
טכנולוגיות ה-CRF המשיכו להתפתח במהלך העשורים האחרונים, ובשנים האחרונות הציגה ICL מספר טכנולוגיות ציפוי חדשות, דוגמת טכנולוגיית Osmocote-Exact לציפוי כפול (Double Coating) וטכנולוגיית E-Max Release.
אורז הוא גידול מסורתי עיקרי, המיוצר ברובו בחוות בקנה מידה קטן, ומהווה מוקד מרכזי למשקים משפחתיים. האורז הוא פריט המזון החשוב ביותר מבחינת צריכת קלוריות. לאור זאת, הגברת ייצורו של דגן זה היא בעלת חשיבות אדירה.
חקלאות מודרנית ובת-קיימא מחייבת הגברת יעילות השימוש בחנקן (Nitrogen Use Efficiency – NUE), ועל כן ישנו צורך דחוף במציאת פתרונות הנותנים מענה לסוגיות אלה, תוך הגדלת התפוקה והרווחיות עבור החקלאי.
דשנים בשחרור מבוקר (מצופים) מציעים שחרור צפוי ועקבי של נוטריינטים לאורך פרק זמן מוגדר. מכיוון שכמות החנקן המשוחררת בכל יום היא קטנה ותואמת לדרישות הספיגה של הצמח, דשנים מסוג זה עשויים להיות אמצעי אידאלי להפחתת אובדן נוטריינטים ולאופטימיזציה של יעילות השימוש בחנקן.
תוצאותיו של מחקר שנערך ביחס לאורז העלו כי בכל המבחנים, השימוש בדשן בשחרור מבוקר במקום בפרקטיקות דישון קונבנציונליות הביא להגדלה ניכרת (p<0.01) הן בתפוקה והן ב-NUE, בשיעור של 12% ו-29%, בהתאמה.
הציפויים הקיימים לדשני CRF הם פולימרים המבוססים על שמנים צמחיים משופרים. סוג ציפוי זה מתכלה באיטיות ולכן, הלכה למעשה, נותר אינרטי בקרקע לאחר שהנוטריינטים שבו שוחררו. כל הציפויים הפולימריים מתוצרת ICL פותחו כך שיהיו דקיקים ככל הניתן (עד לרמת דקיקותה של שערה אנושית) וחדירים למים, תוך שהם מאפשרים לציפוי להגשים את תכליתו: שליטה בשחרור הנוטריינטים לאורך פרק זמן מוגדר מראש.
על מנת להוביל את טכנולוגיית ה-CRF אל העתיד, ICL מתמקדת בפיתוחם של ציפויים המתאפיינים בקצב התכלות ביולוגית מהיר יותר.
ציפויים מתכלים ביולוגית יעמדו בדרישות הרגולטוריות החדשות באיחוד האירופי, ויפחיתו חששות שהעלו מחזיקי עניין בדבר השמירה על כדור הארץ.
בקרו באתר האינטרנט או בדף ה-LinkedIn שלICL דשנים מיוחדים כדי לקרוא עוד על דשנים בשחרור מבוקר מתוצרת ICL
דשנים בשחרור מבוקר
ICL ביצעה הערכה של השפעת מוצריה על הסביבה בעזרתה של שיטה לכימות ההשפעה הסביבתית לאורך כל מחזור החיים. תהליך LCA בוצע ביחס למוצר Agrocote (אחד המוצרים ממשפחת דשני ה-CRF) ביחס לגידול תפוחי-אדמה בהולנד.
שימוש ב-Agrocote בכל 100,000 דונם קרקע מעובדת מפחית טביעת רגל של פחמן דו-חמצני בשיעור השווה ל:
נטיעת 387,664 עצים [+אייקון נטיעת עץ]
סך הפליטות השנתי של 1,108 אזרחים אירופיים [+אייקון פליטות]
מהממצאים עלה כי ל-Agrocote ביצועים סביבתיים משופרים (בהשוואה לדשנים קונבנציונליים) במונחי השפעות שינוי אקלים (הפחתה של 10% בקירוב), אסידיפיקציה (הפחתה מרבית של 20%) ואֵיטרופיקציה (eutrophication – הצטברות של חומר אורגני במים) (הפחתה מרבית של 40%).