© 2022 | ICL כל הזכויות שמורות
החברה נקטה בצעדים מידיים לעצירת הדליפה מן הבריכה, בתיאום מלא עם המשרד להגנת הסביבה ורט"ג. כיל פעלה ופועלת בשיתוף פעולה הדוק עם הרשויות השונות באזור, ובעיקר על-פי הנחיות רט"ג ותחת פיקוחה. התיאום והמשך המעקב אחר פעולות השיקום מרוכזים על-ידי "המארג" – התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל.
קריסת הסוללה בבריכת הגבס
ההתמקדות הראשונית בשטח הייתה בנקיטת צעדים להפחתה מיידית של ההשפעה הסביבתית על החי והצומח לאורך נתיב הזרימה. צעדים אלו כללו מבצע רחב-היקף לשאיבת נוזל הפוספו-גבס שהצטבר בגבים לאורך הנחל. הנוזלים שנשאבו הועברו למפעל כיל רותם להמשך טיפול. כיל משתפת פעולה עם חקירת האירוע.
מאמצי שיקום בערוץ נחל אשלים
המשך מאמצי השיקום
במקביל, הוסדרה צנרת להשקיית עצים שהושפעו מן האירוע ע"י מים שפירים, והוצבו נקודות השקיה חלופיות לאוכלוסיית בעלי החיים באזור. בנוסף, רט"ג החלה בהצבת ובהפעלת מנגנוני ניטור שונים למעקב אחר מצב הקרקע, המים והצמחייה.
התקנת מערכות השקיה בטפטוף לעצי שיטה
כמו כן, בוצעו פעולות לצמצום ההשפעה במורד נחל אשלים, בקרבת ים המלח. נוזל הפוספו-גבס שזרם במורד הנחל הצטבר במאגר אשלים, בקרבה למחצבה נטושה של כיל, אשר הפכה ברבות השנים לגוף מים מליחים המכונה "אגם הברבורים". כיל נקטה במגוון צעדים לעצירה, הסטה ונטרול של הנוזל ובקרה על מצב האגם. על אף שבחודשים שחלפו מיד לאחר האירוע נצפה נזק מסוים לצומח באזור הביצה המליחה, בתצפיות שנעשו כשנה לאחר האירוע נצפתה התאוששות של מרבית הצמחייה המקומית.
בעקבות האירוע הכריזה רט"ג על סגירת שמורת הטבע למבקרים. עם זאת, במהלך עונת הגשמים של 2017-2018 אירעו שני אירועי גשם משמעותיים, אשר גרמו לשטפונות בנחל אשלים. מדידות שנעשו על-ידי רט"ג לאחר עונת גשמים זו העידו על שיפור ניכר במדדים הסביבתיים של הנחל. שביל עמי-עז המצוי מעל ערוץ הנחל נפתח לציבור במהלך 2018. במהלך עונת הגשמים הבאה של 2018-2019 אירעו שלושה אירועי גשם נוספים אשר הובילו לשיטפונות בנחל. לפי ממצאי תוכנית המעקב של "המארג" רמת החומציות בגבי המים חזרה לרמות ניטרליות (ראו למטה) ,לא נמצאה השפעה על עצי השיטה לאורך התוואי, ונמשך שיפור במדדים כימיים וביולוגיים. יחד עם זאת, סימני האירוע עדיין ניכרים בתוואי הנחל, וההשפעה הסביבתית ממשיכה להיבחן ע"י המארג. כחלק מבחינת השפעה ובהתאם לדרישת המשרד להגנת הסביבה, כיל פתחה ב-2019 בהליך סקר סיכונים בתוואי הנחל, שמטרתו לוודא כי שבילי הטיול בנחל ניתנים לפתיחה ולא מהווים סיכון לבריאות המטיילים שיחזרו לערוץ הנחל, כתלות בפתיחתו מחדש ע"י הרשויות. הסקר מתבצע ע"י מומחים מובילים בתחום מישראל ומחו"ל ובמתודולוגיה מתקדמת.
כיל ממשיכה להיות מחויבת באופן מלא לתמיכה וסיוע בפעולות השונות המבוצעות לאורך ערוץ הנחל, לרבות ניטור לטווח ארוך ושיקום של האזורים שנפגעו, בשיתוף פעולה מלא עם הרשויות הרלוונטיות.
למידע נוסף אודות שיקום נחל אשלים, אנא בקרו באתר האינטרנט של רט"ג.