© 2022 | ICL כל הזכויות שמורות
ICL שותפה בפרויקט CocoaSoils, פרויקט ארוך-טווח במערב אפריקה, שמטרתו להגדיר את צרכי הדישון האידאליים לייצור קקאו ובכך לסייע לחקלאים להגדיל את היבולים בקרקעות החקלאיות הקיימות.
מטעי קקאו במערב אפריקה אינם פוריים כמצופה, ומספקיםלחקלאים הכנסה נמוכה. בכדי לפצות על היעדר פריון זה ולשפר את פרנסתם, חקלאים רבים מרחיבים את שטחי חוותיהם אל תוך היערות. אחד הגורמים המרכזיים התורמים לירידת פריון הקקאו הוא פוריות קרקע נמוכה. בנוסף לכך, קיים פער ידע ביחס להזנת גידולים וניהול נכון של עצי קקאו.
תוכנית CocoaSoils חותרת ליישם גישת ניהול משולב של פוריות קרקע (Integrated Soil Fertility Management – ISFM) המאמצת גישה מערכתית משולבת לחיזוק גידולי הקקאו באמצעות שימוש בחומרי זריעה משופרים, ניהול חיפוי צמרות ובקרת מזיקים ומחלות, לצד יישום דשנים ממוקד, לשם חיזוק הקיימוּת ומניעת בירוא יערות. לזאת נוסף שימוש (חוזר) במקורות נוטריינטים (אורגניים) זמינים ושילוב זנים (intercropping) נכון.
תוכלו לקרוא עוד במסמך הסיכום של פורום CocoaSoils השנתי שהתקיים בגאנה.
במאי 2017 פרסמה הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID) קול קורא למימון במסגרת תוכנית "להזין את עתידה של טנזניה – מ'בּוֹגה נא מטוּנדה" (פירות וירקות). מטרתה של התוכנית היא להגביר את הפריון והרווחיות של חוות חקלאיות עצמאיות בקנה-מידה קטן בטנזניה. ICL נבחרה להיות אחת החברות הבודדות אשר זכו למענק מימון משותף בסך של 150,000 דולר.
שנתו הראשונה של הפרויקט המשותף של ICL במימון ה-USAID הסתיימה בהצלחה במרס 2019. מטרותיו של הפרויקט היו להגביר את הידע אודות מוצרי דישון בקרב סוחרים חקלאיים, להגביר את נגישותם של חקלאים עצמאים בקנה-מידה קטן למוצרי דישון איכותיים ובמחיר בר-השגה, לקדם הדרכות בדבר דישון מאוזן ומוצרי דישון זמינים, ולאפשר את אימוצן של פרקטיקות דישון מתאימות בקרב החקלאים בשטח (בייחוד נשים ובני-נוער). היעד שהוצב למיזם היה יצירת קשר עם 3,000 חקלאים באמצעות הקמת מערך של 30 חלקות הדגמה וכן לחבר בין החקלאים לבין רשתות הפצה באמצעות סוחרים חקלאיים מקומיים.
אחת ממטרות התוכנית הייתה לקדם הדרכות בדבר דישון מאוזן ומוצרי דישון זמינים, ולאפשר את אימוצן של פרקטיקות דישון מתאימות בקרב החקלאים בשטח – בייחוד נשים ובני-נוער.
במהלך הפרויקט, ICL זיהתה ואיתרה חקלאים מובילים באזורי היעד ופעלה יחד עם חקלאים מובילים אלה לשם הקמת חלקות ההדגמה. ICL אף איתרה מספר חקלאים אשר כבר הקימו חממות בכדי להדגים להם כיצד לשלב דשנים במערכות ההשקיה שלהם (הדשיה – Fertigation).
ICL הקימה מערך של 34 חלקות הדגמה ובהם גידולי עגבניות, תפוחי-אדמה או בצל. ניתוח קרקע בוצע בכל חלקת הדגמה על מנת לקבוע את משטרי הדישון (מוצרים וכמויות) שישמשו בכל חלקת הדגמה. החלקות חולקו לשניים, כל מחצית בשטח של כ-1.5 דונם. במחצית אחת יישמו החקלאים דשנים בהתאם למשטר הדישון הרגיל שלהם, ואילו במחצית השנייה יושמו דשנים בהתאם למשטר הדישון המשופר של ICL. כל יתר פרקטיקות הגידול נותרו כרגיל בשתי מחציות החלקה. ICL סיפקה את כל התשומות הנדרשות לכל שטח החלקה (כ-3 דונם). על מנת להבטיח את הצלחת הניסוי, ICL ניטרה בקפידה את הפעילות בכל חלקה, החל בשלב הראשוני (הכנת הקרקע) ועד לשלב הסיום (הקציר) ושילבה פעילויות הדרכה לחקלאים באתרי ההדגמה.
ICL קיימה שבע תוכניות הכשרה בתחילת הפרויקט באזורים שונים. בנוסף, קיימה ICL הדרכות לחקלאים עצמאיים בקנה-מידה קטן, באמצעות ביצוע שלשלושה מפגשי הדרכה לפחות בכל חלקת הדגמה. פעילויות ההדרכה נועדו ללמד חקלאים שיטות בסיסיות להזנת גידולים ולהציג בפניהם את ההבדלים בין משטר דישון משופר לבין פרקטיקות מסורתיות יותר, באמצעות בחינת ההבדלים בצמיחת ותפוקת הגידולים שגודלו בהתאם לפרקטיקות הקיימות של החקלאים לבין אלו שגודלו בהתאם לפרקטיקות ICL. מפגשי ההדרכה התקיימו בשלב התבססות הגידולים, בשלב צמיחת הגידולים ולבסוף נערכו ימי שדה בכל חלקה בשלב הקציר. בסך הכל השתתפו בפעילויות הדרכה אלו 3,375 חקלאים.
34 חלקות הדגמה – 3,375 חקלאים שעברו הדרכות.
תפוקות היבול שהתקבלו בחלקות שבהן אומצו פרקטיקות ICL היו גבוהות יותר במובהק בכל שלושת סוגי הגידולים (עגבניות, בצל ותפוחי-אדמה). העלייה הממוצעת בתפוקות עמדה על 46% בעגבניות, 47% בבצל ו-57% בתפוחי-האדמה.
בעוד שעלות הדשנים לביצוע פרקטיקות ICL הייתה גבוהה יתר מזו שבמחצית החלקה בה בוצעו הפרקטיקות הרגילות של החקלאים, הרי שהחזר ההשקעה (ROI) היה גבוה יותר במחצית השטח שבה בוצעו פרקטיקות ICL. חישוב יחס ערך-עלות (VCR) ביחס לכל דולר נוסף שהוצא על דשנים העלה כי החקלאי מקבל 6 דולר יותר ביחס לבצל ותפוחי-אדמה ו-11 דולר יותר ביחס לעגבניות. קראו עוד אודות תוצאות ניסויי השדה.
לאור הצלחת הפרויקט, החליטה סוכנות USAID להאריך את המימון לשנה נוספת, החל ביולי 2019 ועד אוגוסט 2020. ICL ממתינה בציפייה לשנה פורייה נוספת.